sâmbătă, 5 august 2017

EXCURSIA



Cod roșu de caniculă în toată țara! ”Stați la umbră!”, ne avertizează pe toate posturile meteorologii. Și totuși, un grup de 52 de persoane alcătuit din seniori(câțiva,  trecuți binișor de șaptezeci de ani), doi nepoți și câțiva tineri inimoși care au ales să ne însoțească în drumeție și să descopere alături de noi, frumusețile județului nostru, unic în România, nu doar prin varietatea formelor de relief, ci și prin felul în care locuitorii săi, oameni de diferite naționalități au ales să conviețuiască pașnic.

  Anterior acestei excursii, o bună parte dintre seniorii au participat și la cursul teoretic de inițiere în fotografie, curs, care ca și excursia, sunt parte a proiectului ”PHOENIX III”, proiect organizat de Asociația ”Seniori în acțiune ” și cofinanțat de către Consiliul Județean Tulcea. Iar această excursie, a s-a dorit a fi partea practică a cursului, efectuată sub îndrumarea profesorului Petru Șolcă, secondat  de mai tânărul, dar nu mai puțin talentatului fotograf, Andrei Nichita.

Prima escala a fost la Slava Rusă, la cetatea Ibida, unde, în șir indian, am pornit pe urmele ghidului.


















Ce-i drept, drept, căldura pare să fie mare așa cum dă să ne spună pe limba sa, cățelul ghidului nostru de la Ibida, doamna Mihaela Iacob.




Apoi, la mănăstirea Uspenia – o adevărată oază de în liniște și răcoare -  am ascultat istoria locului și am admirat vechile și frumoasele icoane și picturi.










Ne-am îndreptat apoi spre cetatea Argamum(latină) sau Orgame(greacă) de la Capul Doloșman de lângă localitatea Jurilovca. Vechile ziduri, pe care le-am descoperit după un lung drum prin soare și mărăciniș, ne aștepta, străjuind de veacuri malul lacului Razelm sau Razim, care are renumele de a fi blestemat, întrucât pe suprafața sa se stârnesc din senin valuri uriașe care pun în pericol viețile celor ce se aventurează pe apele sale. Că așa o fi, sau nu, totuși pe dogoare, apele sale ne-au răcorit picioare ostenite de kilometri parcurși.























 La întoarcere, am putut vizita și expoziția de  grafică, pictură aparatură și fotografie polaroid "Între Periboina și Parcheș, o alta privire asupra Deltei" semnată de brașoveanul Adrian Timar, din care am putut înțelege încă o dată că, o imagine, face mai mult decât o mie de cuvinte.

Apoi, am ajuns la Enisala, o adevărată provocare pentru seniorii deja obosiți si care au fost nevoiiți să urce panta abruptă și scările până la vechea fortăreață genoveză Heracleea, construită în urmă cu peste 700 de ani. Însă eforturile ne-au fost răsplătite de priveliștea pe care am descoperit-o, privind de acolo de sus ținutul ce se așternea la picioarele noastre. 





























Ne-am întors entuziasmați, cu un stoc de fotografii dintre care, unele, vor participa și la expoziția de fotografie pe care o vom deschide în luna septembrie - expoziție care și ea face parte din proiectul mai sus amintit -  și dornici de a mai face împreună astfel de excursii, în care să ne distrăm și totodată să învățăm cât mai temeinic arta fotografică, artă care treptat, pentru unii devine mai mult decât un hobby și se transformă în pasiune. Iar ce iubesc frumosul, sunt oameni cu adevărat vii, care mai uită… să îmbătrânească.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu