duminică, 18 iunie 2017

Prezentarea revistei ”seniorii Tulceni” la Festivalul Internațional al Cărții „Axis Libri” - Ediția a IX-a 14-18 iunie 2017




Revista ”Seniorii Tulceni” este o inițiativă a Asociației ”Seniori în acțiune”, care și-a dorit să schimbe percepția și atitudinea comunității față de persoanele vârstnice, dar și atitudinea acestora față de propriile persoane, orientându-le spre menținerea pe timp cât mai îndelungat, a unui rol activ societate, impulsionându-le să-și asume responsabilități, să manifeste inițiativă, coeziune față de semeni și mai ales să devină factori activi în prevenirea efectelor negative ale îmbătrânirii, prin învățarea permanentă. 

În paginile revistei noastre își găsesc locul creațiile scriitorilor locali(profesioniști sau amatori), sunt promovate lucrările artiștilor plastici sau articolele profesioniștilor care încă activează sau au activat în diferite domenii și continuă să împărtășească din cunoștințele și experiența lor, semenilor. Cât despre cei care nu mai sunt printre noi, dar ne-au luminat viețile, revista are grijă ca ei să nu fie prea curând uitați. Desigur ca organizație non-guvernamentală care reprezintă un segment de populație destul de marginalizat, ne dorim mai mult. Cum ar fi, să putem reuși să implicăm persoanele vârstnice în activități de asistență socială, medicală și chiar economică, doar că pentru toate acestea ar fi necesară depășirea dificultăților de moment, cum ar fi acela de a avea un sediu adecvat activităților pe care ni le propunem(de exemplu pentru a putea asigura tratamente la domiciliu), sau de a avea reprezentanți în Comisia de Dialog Social și Civic pentru vârstnici, din cadrul Prefecturii.

Revenind însă la Revista ”Seniorii Tulceni”, primul număr al acesteia a fost lansat în vara anului 2015, și a fost inițial semestrială, ca apoi, din 2016 să devină trimestrială. O bună parte dintre numere au fost autofinanțate, altele, ca dealtfel și următoarele trei(numerele opt, nouă și zece), să fie co-finanțate de Primăria Tulcea. Director al revistei – Nicolescu Tania – psiholog (cu 11 cărți de poezie și proză), iar redactor șef este Carașca Tănase – scriitor. În paginile revistei se regăsesc scriitori din municipiu dar și din județ: Dopcea Marian, Paul Sârbu, Olimpiu Vladimirov, Carol Feldman- Israel, Netcu Elena Carașca Tănase, Mircea Petcu, Ion Gheorghiță, C-tin Bejenaru și alții. Prima copertă a revistei a fost ilustrată cu creațiile plastice ale pictorilor locali : Ștefan Știrbu, Adrian Pal, Maria Popescu Suciu, Keyta Ibrahima, Maria Pelmuș și vor urma și alții, iar coperta a IV-a, a fost ilustrată cu o parte din fotografiile seniorilor noștri, care au participat la expoziția și concursul de fotografie – aflat în acest an la cea de-a treia ediție, expoziție organizată  de asemenea de către asociația noastră. Cea de-a treia copertă are rolul de a prezenta activitățile organizației, cum ar fi lansările de carte, serile culturale sau mesele rotunde pe teme medicale, Târgurile bunicilor, dar devine uneori o pagină de opinii în imagini cu accente critice, întrucât reprezintă și aspectele mai puțin plăcute ale orașului.
Foarte apreciate sunt și articolele medicilor, care conțin sfaturi sau sugestii de prevenție, extrem de folositoare într-un oraș în care numărul specialiștilor este deficitar. Aceste articolele sunt semnate de medici care înțeleg atât importanța educației continue a populației, cât și faptul că profesia lor nu se poate limita doar la cadrul strict al programului. Numele lor - și cu această ocazie le mulțumim din suflet – sunt:Anghel Rodica, Cornelia Caliga, Cobzariu Lorelai, Dumitru Vâlcu, Ampleev Evdochia, Militaru Laurenția. Nu în ultimul rând, au fost foarte apreciate articolele despre istoria ținuturilor nord-dobrogene, scrise de către cunoscutul arheolog  Dr.Victor Baumann, sau profesorii Rădulescu Nicolae, și Ariton Nicolae sau informațiile legislative care prezentau interes pentru vârstnici, primite de la Aurica Mihalcea. Revista mai cuprinde cronici de carte, articole despre muzica, importanta spotului pentru vârstnici, interviuri, sunt prezentate personalitățile tulcene și de curând, o pagină de debut, care are rolul de a încuraja persoanele vârstnice în a-și exprima opiniile sau a-și face cunoscute creațiile. Pe scurt, revista ”Seniorii Tulceni” se dorește a fi pentru vârstnici o pledoarie pentru creația continuă, cea care ajută omul să se dezvolte și să se modeleze și, un ”Nu” hotărât spus rutinei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu