Cui
nu-i place ciocolata? Albă sau neagră, dulce sau amăruie, ea este
pentru mulți dintre noi un deliciu. Dar despre istoria ei, puțini
sunt cei ce se pot lăuda că știu câte ceva. De aceea, din
curiozitate - dar și din ispită - printre obiectivele turistice pe
care le-am vizitat în Odesa s-a numărat și Muzeul Ciocolatei,
aflat una din cele mai cunoscute artere comerciale și pietonale ale
orașului, strada Deribasovskaia.
Coborând
în subsolul destul de slab luminat care găzduia muzeul înființat
în anul 2012, am putut vedea exponatele – absolut toate turnate
sau sculptate în ciocolată - și care înfățișau momente din istoria
ciocolatei.
Simbolul Muzeului Ciocolatei din Odesa - Zeul Quetzalcoatl
Tănăra care ne-a întâmpinat ne-a oferit pentru început – în
limba rusă – informații detaliate și foarte interesante despre
istoricul desertului contemporan cu care astăzi, obișnuim să ne
răsfățăm. Am aflat astfel că cercetările arheologice au
confirmat – prin urmele de cacao descoperite în vasele vechi de
mii de ani - că boabele arborelui de cacao erau cunoscute aztecilor
și maiașilor încă de acum patru mii de ani. Aztecii considerau
boabele de cacao reprezintă cadoul zeului lor Quetzalcoatl pentru
oameni și întrucât nu puteau datorită ținutului muntos în care
locuiau să cultive acești arborii obișnuiau să ia drept tribut de
la populația aflată în zonele stăpânite de ei, boabele de cacao,
care erau apreciate ca stimulant pentru înlăturarea oboselii sau ca
afrodisiac. Astfel, boabele de cacao aveau valoare de monedă de
schimb, putându-se cumăra cu ele alte produse(o găină ”costa”
cinci boabe de cacao, un sclav, o sută). Se pare că ultimul
conducător al imperiului aztec, Montezuma II, obișnuia să consume
pâna la de cincizeci de ori pe zi băutura făcută din boabele de
cacao, la care se adăuga și chili. Atât Cristofor Columb cât și
Hernando Cortez au cunoscut această băutură.
Tablou din ciocolată înfățișându-l pe Cristofor Columb întâmpinat de băștinași.
Se
pare că această băutură n-a fost totuși pe placul niciunuia dintre cei doi și cu toate că
boabele de cacao au fost aduse în Spania, băutura n-a devenit
cunoscută decât peste o sută de ani, când călugării spanioli au
dezvălui secretul preparării ei. Servită în continuare ca
băutură, ciocolatei i s-a adăugat treptat miere sau trestie de
zahăr și treptat, în decursul altei sute de ani, ea a devenit
deliciul întregii nobilimi a Europei. Abia o dată cu revoluția
industrială când s-a putut accelera procesarea boabelor de cacao și
astfel a scăzut prețul de producție, ciocolata a putut deveni
accesibilă nu doar celor bogați.
În
încheierea interesantei expuneri, după ce am fost serviți cu câte
o ciocolată fierbinte, am fost invitați să vizităm magazinul de
ciocolată de unde ne-am putut cumpăra produse de cea mai bună
caltitate(99% cacao).
Imagini cu exponatele realizate din ciocolată
Zeul Ciocolatei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu