sâmbătă, 8 noiembrie 2014

MASĂ ROTUNDĂ - ÎMBĂTRÂNIREA ACTIVĂ07/11/2014. Începând cu această dată, Asociaţia „Seniori în acţiune” organizează dezbateri pe teme legate de îmbătrânirea sănătoasă, prevenirea efectelor îmbătrânirii, evitarea îmbolnăvirilor şi dezvoltarea unor deprinderi sănătoase, astfel încât  vârstnicii să-şi poată menţine  sănătatea fizică şi mentală la nivelul care le-ar permite să ducă o viaţă activă şi independentă, un timp pe cât posibil mai îndelungat. Sunt invitaţi să participe toţi cei care doresc; vârstnicii  şi... viitorii  vârstnici.
Vor fi invitaţi să răspundă întrebărilor publicului, atât specialiştii din sănătate, medici, psihologi, farmacişti, dar şi oamenii din domeniul artelor, sau domeniul juridic, întrucât vârsta a treia este o vârstă de  recadrare a unor priorităţi dar şi de acomodare şi învăţare  a unor  noi deprinderi.
La această primă întâlnire, au vorbit Dr. Caliga Cornelia despre „Imunitatea la persoanele vârstnice şi bolile infecţioase”, Dr. Anghel Rodica despre „Obezitatea la copii şi rolul bunicilor în prevenţia acesteia”, iar Dr. Cobzariu Lorelai(având competenţe în gemoterapie), a prezentat şi a vorbit participanţilor despre utilizarea preparatului gemoderivat, „Arinul negru”.


  Arinul negru, este un excelent remediu utilizat pentru a ameliora circulaţia cerebrală si miocardică, insuficienţa vasculară arterială şi venoasă (insuficienţa coronariană, coronarite, arterite obstructive si tromboflebite), sechelele infarctului miocardic, al hemoragiilor cerebrale şi poate aduce ameliorări în cazurile de scleroză cerebrală, vasculopatii diabetice, în cefaleea vasomotorie, în tulburarile circulatorii cerebrale, cât şi a celor de memorie.
Totodată, acest  gemoderivat poate fi un adjuvant în tratamentul proceselor inflamatorii cu tendinţă la cronicizare (rino-sinuzite, otite, bronsite, peritonite, colecistite, cistopielite, gastrite, osteomielite, etc.), precum şi în alergiile cauzate de diferite alimente, conservanti, aditivi alimentari, medicamente, sau plante). Apoi, D-na Oana Tutilă(manager Plafar) a oferit acest gemoderivat, tuturor  celor ce şi l-au dorit.
În continuare, Tania Nicolescu – psiholog, amintind celor prezenţi un străvechi aforism zen  care îndeamnă la trăirea clipei(„Un singur lucru este cert:totul trece / un singur lucru este constant:schimbarea / un singur lucru există:clipa de faţă”  – David Bell /Zenisme), a prezentat câteva metode de exersare  a minţii. Alături de cele deja cunoscute, cum ar fi jocurile logice, şahul, a propus celor prezenţi haikuul.
Haiku-ul este un gen de poezie cu formă fixă, tradiţional japoneză, alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 “versuri” formate din 5, 7, 5 silabe. Aproape ca o fotografie, haikuul prezintă un instantaneu al realităţii. Haiku-urile trebuie să conţină cel puţin o imagine sau un cuvânt care să exprime anotimpul (kigo) şi trebuie să poată răspunde la trei întrebări: Ce? Când? şi Unde?
Nu se folosesc figurile de stil (comparaţia, metafora, repetiţia), nu se foloseşte rima. Haikuul este o poezie a simţurilor, care în cât mai puţine cuvinte poate exprima cât mai multe. Asociat unei fotografii, devine un foto-haiku.

Celor interesaţi, le-am putea da – în timp - mai multe detalii despre haiku, solicitându-I să vină alături de noi, pe cei ce au depăşit stadiul de scriitori de haiku amatori
Un scriitor de haiku, devine cu timpul mai atent la detalii, îşi dezvoltă capacitatea de concentre, memoria, capacitatea de a relflecta, iar timpul pe care îl petrece în natură, devine o adevărată terapie, contribuind echilibrarea sa. ”Trecerea timpului” – o prezentare în versuri(haikuuri), imagini şi muzică a anotimpurilor, a încheiat  agreabil întâlnirea, care va fi urmată de altele pe care le-am dori organizate la intervale de una sau două luni. Aşteptăm din partea celor interesaţi, propuneri pentru teme ce s-ar dori a fi dezbătute, pe adresa de e-mail a asociaţiei.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu