duminică, 15 februarie 2015

Mens sana in corpore sano“Mens sana in corpore sano”  – spune un vechi proverb latin – amintindu-ne că antrenându-ne corpul, ne antrenăm de fapt şi mintea.Totuşi, dacă privim în jur cu atenţie, putem observa că sunt puţini cei care – mai ales la vârsta a treia – se gândesc la acest adevăr.
Îndemnul de a participa la activităţile sportive, este frecvent întâmpinat de replici precum:“numai de aşa ceva nu mai eu timp” sau “mă mişc destul prin casă spălând vase şi frecând”. Şi totuşi, activitatea fizică nu ţine doar de o vârstă anume. Cu atât mai mult, cu cât o pare că o parte din simptomele asociate bătrâneţii, precum starea de slăbiciune sau pierderea echilibrului, sunt de fapt simptome ale unei vieţi sedentare.
Iar lipsa de activitate fizică, în corelaţie cu procesul normal de îmbătrînire, este un factor de risc important în ceea ce priveşte mortalitatea . Studiile recente au arătat că mişcarea poate ameliora sau poate face mai uşor de suportat o parte dintre simptomele afecţiunilor specifice vârstei a treia, printre care se pot număra: artrita, diabetul, bolile cardiovasculare, depresiile, insomniile, osteoporoza.
Rezultatele cercetărilor recente au arătat că mişcarea poate stimula memoria, şi poate preveni apariţia timpurie a demenţei în cazul vârstnicilor. Exerciţiile fizice sunt nu doar relaxante, dar şi energizante, prin cresterea nivelului de serotonina în sânge(hormonal fericirii), au efecte benefice asupra calităţii somnului, contribuind astfel la protejarea creierului de efectele nocive ale insomniilor  prevenind degenerescenţa acestuia. Pe lângă toate acestea, persoanele de vârsta a treia care obişnuiesc să facă mişcare îşi păstrează pentru mai mult timp independenţa, după părerea specialiştilor.
.Deloc de neglijat sunt efectele sportului în ce priveşte îmbunătăţirea funcţiilor cardiace şi respiratorii, creşterea imunităţii dar şi menţinerii echibrului ceea ce poate reduce semnificativ riscul de căderi sau de accidentări.
Vă aşteptăm alături de noi!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu