marți, 9 mai 2017

UNIVERSITATEA VÂRSTEI A TREIA



La Galați –  o premieră pentru țara noastră - a fost înființată în anul 2016, o universitate pentru persoanele de vârsta a treia. Acest gen de universități, au fost deja înființate în celelalte țări ale Uniunii Europene care au luat în serios fenomenul demografic de îmbătrânire a populației, fenomen care are un puternic impact asupra societății, implicând în absența unor măsuri pro-active, o sporire a poverii fiscale asupra bugetelor naționale și locale, determinată de creșterea costurilor necesare îngrijirii bolilor acute, somatice și/sau psihice ale vârstnicilor. Este deja știut că marea majoritate a vârstnicilor, odată cu ieșirea la pensie tind să se replieze asupra propriei persoane și să se izoleze social(cu atât mai mult cu cât până la pensionare s-au identificat cu rolul  lor social), limitându-se adesea la activitățile de rutină(gospodărie, îngrijirea pe o anumită perioadă a nepoților sau rudelor) ceea ce nu constituie nici pe departe un stil de viață sănătos și activ.
 O viață marcată de rutină, sedentarism, solitudine și cu șanse reduse de a învăța în permanență ceva nou, duce într-o singură direcție și anume aceea a instalării și cronicizării (uneori destul de timpurii) a bolilor fizice, psihice(depresii, anxietăți) și nu în ultimul rând al declinului cognitiv, toate acestea fiind însoțite de neputință și dependență crescândă și destul de des, de necesitatea asistării vârstnicului în cadrul unui centru rezidențial. Iar centrele rezidențiale, tratamentele, nu doar că sunt tot mai costisitoare, dar nici nu ajung să satisfacă solicitările tot mai numeroase.
Și cu toate că știe că, a preveni este mai ușor decât a trata, nu sunt puțini cei care continuă să pună carul înaintea boilor și ignorând prevenția să aștepte minuni de la pastila salvatoare. Studiile efectuate, arată că un organism îmbătrânește după cum îmbătrânește creierul său. Iar prevenirea îmbătrânirii cerebrale – care aduce cu sine alterarea capacității de concentrare, a memoriei, stări de epuizare, declin cognitiv – depinde de gestionarea factorilor ce au o influență nocivă asupra sa și anume: sedentarismul, izolarea socială, alimentația incorectă, hipertensiunea, diabetul zaharat, consumul crescut de alcool, fumatul, stresul, lipsa activităților care să stimuleze sistemul nervos ajutând la formarea noilor conexiuni neuronale. De aceea, învățarea permanentă este de un real folos în prevenirea îmbătrânirii cerebrale. Aristotel spunea: "Educația este cea mai buna pregătire pentru bătrânețe."
În oferta anului universitar 2016-2017  a Universității de vârsta a treia, s-au aflat discipline diverse, din următoarele domenii: Drept, Artă & Literatură, Kinetoterapie, Turism, EconomieNutriție & Ingineria alimentelor, Teologie, Istorie & Filozofie, Medicină & Psihologie, Educație pentru vârsta de argint, Științe & Tehnologie, Informatică, iar informația a fost structurată în funcție de preocupările vârstnicilor.
 Astfel, la drept, se predau noțiuni despre testamente, dezbateri succesorale sau activitate consulară, la medicină noțiuni despre îmbătrânirea sănătoasă, citirea analizelor, la Alimentație, noțiuni despre nutriție. Toate aceste activități sunt desfășurate sub formă de prelegeri, conferințe, ateliere de dezbatere și seminarii, grupuri de lectură, vizite, tururi ghidate și promenade. În cursul zilei de 09/05/2017, un grup de 44 de studenți ai Universității vârstei a treia au venit în vizită în județul Tulcea, unde au vizitat câteva obiective turistice ca: Mănăstirea Saun, Centrul Muzeal Eco- Turistic din Tulcea, Babadagul, Enisala. În Tulcea, au fost întâmpinați cu bucurie de reprezentanții Asociației ”Seniori în acțiune” și ai Asociației ”Noroc”. Cu toate că timpul în care s-a vizitat Acvariului și pauza de cafea, au fost din păcate prea scurte, totuși ne-am bucurat să ne putem cunoaște, să facem schimb de informații legate de activitățile întreprinse și chiar să plănuim activități comune(seri literar-artistice).















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu