joi, 22 noiembrie 2018

Excursie Odesa - Kiev

I

Scurta vizită din septembrie a orașului Odesa, n-a rămas fără urmări, întrucât cântecul ei de sirenă și amintirea frumuseții sale ne-au urmărit multă vreme și ne-au făcut să ne dorim să o revedem. Ca de obicei temerari am pornit la drum, chiar dacă nu puțini au fost cei care au încercat să ne tempereze amintindu-ne de pericolele ce ne pot pândi la drum, tocmai acum când la cotiturile sale pândesc fioroșii Gerilă și Nămețilă. Uitau însă că pe cei îndrăzneți, norocul îi ajută întotdeauna și așa s-a și întâmplat. Cu toate că la plecare vântul se întețise și începuse să fulguiască ușor, pe parcurs – confruntată fiind cu îndărătnicia noastră - oștirea albă s-a înmuiat și până la urmă s-a dat bătută pierzând până la urmă bătălia cu noi, încă înainte de a ajunge pe înserate la Odesa.



Obosiți și deja flămânzi am plecat să ne luăm cina din care nu a lipsit gustoasa specialitate locală – varenichi. Gătiți cu brânză dulce sau sărată la care se adaugă smântână, cu carne, cartofi, vișine sau varză – după gustul fiecăruia – ei au fost trofeul pe care temerarii călători l-au primit din partea odesiților.

A doua zi, am mers să vizităm obiectivele pe care la prima vizită nu le-am putut vedea datorită timpului prea scurt pe care l-am avut la dispoziție. Am coborât de data aceasta pe scările Potemchin străjuite de statuia Ducelui de Richelieu până în portul maritim, cel mai mare port al Ucrainei. Lângă el, pe o limbă artificială de pământ este construit hotelul Odesa.








Apoi, mergând de-a lungul bulevardului Primorskiy am căutat palatul contelui Voronțsov unul dintre guvernatorii Odesei. Palatul, a fost construit pe la începutul secolului XIX pe locul fostei case a guvernatorului Richelieu și are în fața sa Colonnada, o structură cu zece coloane așezate pe două rânduri, de unde se poate admira priveliștea înconjurătoare. Din păcate, în zonă se făceau săpături și reparații, așa că nu le-am putut vizita.








Cum însă în apropiere era Casa Vrăjitoarei, sau Casa cu un singur zid cum mai este cunoscută, ne-am grăbit să găsim unghiul potrivit care generează această iluzie optică și să o fotografiem. 



Cum vremea rece făcea să ne tremure și mâinile încleștate pe aparatele de fotografiat, am acceptat cu mare bucurie să vizităm muzeul descoperit de doamna Lucia, care deși mergea ajutată de baston, a prospectat mai rapid ca ceilalți împrejurimile. Și muzeul pe care ni l-a propus spre vizitare a fost... Muzeul Contrabandei!


Firește că am fost curioși să-l vedem. Muzeul este găzduit într-o clădire construită pe la mijlocul secolului XIX și sub ea, se află patru etaje de catacombe, întrucât la construcția Odesei, s-a folosit piatra extrasă din subsolul ei. Aceste catacombe, au avut un rol important în dezvoltarea contrabandei care a înflorit mai târziu în Odesa, deoarece prin ele, mărfurile ocoleau granițele vamale. Cuvântul contrabandă are origine italiana și se referă la orice activitate de trecere ilegală a unor mărfuri care sunt interzise de către autoritățile unui stat. Lupta împotriva contrabandei, începută pe la sfârșitul secolului XVIII, încă înainte de fondarea orașului, a devenit o necesitate mai ales atunci când orașului i s-a acordat statutul de porto-franco – adică de port liber. Însă, după patru decenii s-a ajuns să se constate că datorită contrabandei, din mărfurile care intrau în port, mai ieșeau aproximativ 10% , ceea ce a dus până la urmă la ruinarea portului liber din Odesa. În vitrinele muzeului sunt prezentate diferitele tipuri de mărfuri care de-a lungul timpului au constituit obiectul contrabandei și modalitățile prin care s-a încercat trecerea lor frauduloasă.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu