miercuri, 17 septembrie 2014

EXPOZIŢIA ŞI CONCURSUL DE FOTOGRAFIE “SOFIA VRABIE”







EXPOZIŢIA ŞI CONCURSUL DE FOTOGRAFIE “SOFIA  VRABIE”


După rumoarea cu care dimineaţa zilei de 15 septembrie 2014 a marcat sărbătorirea noului început de an şcolar, calmul unei amiezi de toamnă caldă s-a înstăpânit peste oraş, dând impresia că lucrurile au intrat deja pe făgaşul normal şi că, pentru o vreme, nimic nou nu ne va mai putea surprinde. Şi totuşi, către seară atmosfera s-a reînsufleţit şi sala de la etajul I al Casei Avramide a devenit aproape neîncăpătoare când – de data aceasta – o altă generaţie a venit pentru a participa la lansarea evenimentului central al proiectului „Phoenix”, organizat de Asociaţia „Seniori în acţiune” şi anume, expoziţia de fotografie „Sofia Vrabie”.
Asociaţia „Seniori în acţiune”, înfiinţată în ianuarie 2014, are ca obiectiv promovarea conceptului de îmbătrânire activă şi urmăreşte să ajute la creşterea calităţii vieţii persoanelor de vârsta a treia, oferindu-le posibilitatea de a-şi asuma un rol mai activ în viaţa socială, de a învăţa sau a-şi dezvolta noi abilităţi, noi interese, de a creşte gradul de coeziune socială şi nu în ultimul rând, de a promova imaginea oraşului, a judeţului Tulcea şi a oamenilor săi.
Purtând – deloc întâmplător – numele legendarei păsări care renaşte din propria-i cenuşă, proiectul a avut drept grup ţintă persoanele de vârsta a 3 a din municipiul Tulcea (estimându-se iniţial un număr de 35 de participanţi), dar indirect el s-a adresat şi întregii comunităţii, având în vedere sensibilizarea acesteia în a manifesta o atitudine de solidaritate, de suport social pentru generaţia mai vârstnică şi a o sprijini în a-şi menţine un rol mai în activ în viaţa socială, în acest fel contribuind la diminuarea tendinţelor tot mai accentuate de atomizare şi de fragmentare observate în ultimii ani în societatea românească.
Expoziţia – cu toate că este doar la prima ediţie - a reuşit să stârnească interesul şi aprecierile celor prezenţi la lansare. În urma selecţiei realizate de către colaboratorul proiectului - renumitul şi inimosul  profesor Petru Şolcă - dintre toate fotografiile prezentate de concurenţi, au fost expuse cele mai bune 157. Purtând numele Sofiei Vrabie (22.09.1928 – 29.10.2012), expoziţia se doreşte a fi şi un omagiu adus celei care a demonstrat că un om cu adevarat viu sfinţeşte locul cu iubirea sa şi nicidecum altfel. Simplă şi firavă în aparenţă, Sofia Vrabie s-a dovedit a fi totuşi, de-a lungul vieţii sale, puternică precum imortelele ce înfrumuseţează pământul dobrogean, imortele pe care le-a iubit şi care i-au devenit într-un anume fel şi într-o anumită împrejurare, model de viaţă. Şi pentru că prin felul în care s-a implicat în viaţa socială, mereu dornică de a învăţa ceva nou şi gata de a împărtăşi oricui dorea să o asculte câte ceva din priceperea şi cunoştinţele sale, pentru că a iubit cu adevărat pământul Dobrogei, a rămas ca un adevărat model în amintirea celor care au reuşit să o cunoască.
 În cuvântul de deschidere al expoziţiei, câteva din gândurile şi aspiraţiile Sofiei Vrabie au putut fi făcute cunoscute publicului, prin intermediul interviului pe care aceasta l-a acordat Taniei Nicolescu, nu cu multă vreme înainte de a ne părăsi.
Dar dintotdeauna mi-a plăcut Tulcea, am studiat-o de la întemeierea ei şi până azi, am făcut fotografii, am auzit poveştile ei... Am învăţat că în viaţă nu trebuie să priveşti jumătatea goală a sticlei, că nu trebuie să-ţi faci probleme din toate necazurile, că soarele nu trebuie să apună peste supărarea ta. Aceasta a fost Sofia Vrabie...
După un slideshow  de prezentare a oraşului Tulcea, realizat şi cu ajutorul fotografiilor celor 38 de concurenţi, au fost anunţate data şi condiţiile evenimentului aşteptat de cu nerăbdare toţi participanţii (dar şi de suporterii acestora), şi anume concursul de fotografie. Acesta, va avea loc în data de 26.09.2014, orele 17.30, la Casa Avramide şi va fi jurizat chiar de către invitaţi. Graţie generozităţii celor ce au sponsorizat evenimentul organizat de asociaţia „Seniori în acţiune”, concurenţii care au realizat cele mai bune fotografii vor fi premiaţi. În afara premiilor – care vor consta în şase aparate foto - toţi concurenţii, dar şi  membrii asociaţiei, sponsorii şi invitaţii, vor primi calendarul „Tulcea între ape şi cer” . Acesta - editat pentru anul 2015 - este ilustrat cu imagini ale oraşului, surprinse de neaşteptat de talentaţii participanţi ai concursului şi realizate cu sprijinul de nepreţuit al colaboratorilor noştri, Oana Avram şi Petru Şolcă. Vă aşteptăm alături de noi în acest sfârşit de septembrie, tineri şi vârsnici, să ne bucurăm împreună!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu