luni, 10 septembrie 2018

Odesa - Muzeul ciocolatei

Cui nu-i place ciocolata? Albă sau neagră, dulce sau amăruie, ea este pentru mulți dintre noi un deliciu. Dar despre istoria ei, puțini sunt cei ce se pot lăuda că știu câte ceva. De aceea, din curiozitate - dar și din ispită - printre obiectivele turistice pe care le-am vizitat în Odesa s-a numărat și Muzeul Ciocolatei, aflat una din cele mai cunoscute artere comerciale și pietonale ale orașului, strada Deribasovskaia.
Coborând în subsolul destul de slab luminat care găzduia muzeul înființat în anul 2012, am putut vedea exponatele – absolut toate turnate sau sculptate în ciocolată - și care înfățișau momente din istoria ciocolatei.


Simbolul Muzeului Ciocolatei din Odesa - Zeul Quetzalcoatl

Tănăra care ne-a întâmpinat ne-a oferit pentru început – în limba rusă – informații detaliate și foarte interesante despre istoricul desertului contemporan cu care astăzi, obișnuim să ne răsfățăm. Am aflat astfel că cercetările arheologice au confirmat – prin urmele de cacao descoperite în vasele vechi de mii de ani - că boabele arborelui de cacao erau cunoscute aztecilor și maiașilor încă de acum patru mii de ani. Aztecii considerau boabele de cacao reprezintă cadoul zeului lor Quetzalcoatl pentru oameni și întrucât nu puteau datorită ținutului muntos în care locuiau să cultive acești arborii obișnuiau să ia drept tribut de la populația aflată în zonele stăpânite de ei, boabele de cacao, care erau apreciate ca stimulant pentru înlăturarea oboselii sau ca afrodisiac. Astfel, boabele de cacao aveau valoare de monedă de schimb, putându-se cumăra cu ele alte produse(o găină ”costa” cinci boabe de cacao, un sclav, o sută). Se pare că ultimul conducător al imperiului aztec, Montezuma II, obișnuia să consume pâna la de cincizeci de ori pe zi băutura făcută din boabele de cacao, la care se adăuga și chili. Atât Cristofor Columb cât și Hernando Cortez au cunoscut această băutură. 


 Tablou din ciocolată înfățișându-l pe Cristofor Columb întâmpinat de băștinași.

Se pare că această băutură n-a fost totuși pe placul niciunuia dintre cei doi și cu toate că boabele de cacao au fost aduse în Spania, băutura n-a devenit cunoscută decât peste o sută de ani, când călugării spanioli au dezvălui secretul preparării ei. Servită în continuare ca băutură, ciocolatei i s-a adăugat treptat miere sau trestie de zahăr și treptat, în decursul altei sute de ani, ea a devenit deliciul întregii nobilimi a Europei. Abia o dată cu revoluția industrială când s-a putut accelera procesarea boabelor de cacao și astfel a scăzut prețul de producție, ciocolata a putut deveni accesibilă nu doar celor bogați.
În încheierea interesantei expuneri, după ce am fost serviți cu câte o ciocolată fierbinte, am fost invitați să vizităm magazinul de ciocolată de unde ne-am putut cumpăra produse de cea mai bună caltitate(99% cacao).

Imagini cu exponatele realizate din ciocolată



                                                                      Zeul Ciocolatei

                                                                 Montezuma II

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu